Wat kun je doen om je risico’s te verkleinen?

Ondernemen is niet alleen een kwestie veel kunnen, het is er ook een van veel kennen. Kennis zal zeker je kans van slagen vergroten. Natuurlijk is een eigen onderneming starten een behoorlijke uitdaging waarvan je de risico’s zo goed mogelijk moet inschatten. Jij hebt je zo goed mogelijk voorbereid maar ben je klaar om de grote stap te wagen? Heb je voldoende kennis? Durf je het risico te nemen maar tot hoever? Zorg dat het een gecalculeerd risico is en niet meer.

  1. Ken jezelf. Oud premier Joop den Uyl verkondigde een oude wijsheid. “Kennis is macht”, riep hij steeds. Hij had dit niet zelf bedacht. Nee, de Engelse filosoof Francis Bacon had deze tegeltjeswijsheid 400 jaar geleden al bedacht. Maar voor een ondernemer is zelfkennis de grootste bron van macht. Zijn gedrag en persoonlijkheid zijn namelijk doorslaggevend voor zijn succes. In een grote organisatie zal men anders naar jou kijken als je er alleen voor staat. Zo moet je een strategie bepalen die jouw persoonlijk functioneren zal versterken.
  2. Ken je kans op succes. Het fundament onder elke start is een goed doordacht ondernemingsplan. Er zijn ruime mogelijkheden om bij banken, op internet en bij de Kamer van Koophandel een voorbeeldplan te verkrijgen. De meeste van bovengenoemde instanties, evenals je accountant, kunnen helpen bij het maken daarvan.
  3. Ken je potentiële klanten en partners. Zorg dat je inzicht hebt wie je potentiële klanten zijn en welke problemen er komen. Hoe ga je die bereiken en vooral ook hoe ga je daar geraken! Heb je je leveranciers en de logistiek al geregeld?
  4. Ken je branche. Hoe ziet de branche eruit waar je in start? Verdiep je in de branche wat betreft de historische ontwikkelingen, de nieuwste technieken, vergunningen en winstmarges. Hoe en wat verkopen de collega’s en aan wie? Waar ging het goed (de kansen) en waar is het fout gegaan (de bedreigingen) en waarom?
  5. Ken de juiste instanties. Voor hulp en advies heb je extra hulp nodig. Schroom niet ervaringsdeskundigen te benaderen. Weet ze te vinden in de advocatuur en accountants maar ook bij banken of universiteiten. Velen willen je graag van dienst zijn. Je hoeft een wiel niet opnieuw uit te vinden en geen dure consultant in te huren. Op het internet zijn veel forums en ondernemersnetwerken beschikbaar.
  6. Ken de risico’s (en doe er wat aan). Als je eenmaal ondernemer bent, ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Je dient te zorgen dat de continuïteit van de onderneming gewaarborgd blijft. Helemaal als je eenmaal besluit om personeel in dienst te nemen. Grote risico’s moeten op tijd worden afgedekt (verzekeren) en bij grote investeringen is bij een beperkte solvabiliteit huren of leasen aan te bevelen.
  7. Ken je bank. Banken verschillen. Spaarbanken, handelsbanken en effectenbanken. Ga naar een kleine vestiging van een handelsbank en leer daar je accountmanager kennen. Hij moet jouw bedrijf begrijpen en als het niet klikt, zoek je een ander.
  8. Ken de belastingregels. Ga naar een klein accountantskantoor. Geen RA- maar AA-accountants. Die begrijpen jouw zaken en zijn bovendien niet zo duur. Vraag hen alles over financiële en belastingzaken en vraag net zo lang door totdat je het begrijpt! Overleg hoe je de administratie gaat voeren en wie de aangiftes inkomstenbelasting en btw doet. Vraag de Belastingdienst om het Handboek Ondernemen.
  9. Vind een mentor. Ga er niet allen voor staan als je startend ondernemer bent. Tracht een ouder familielid, kennis of gepensioneerd accountant, bankier, winkelier of ondernemer te vinden die bereid is jou gratis een gefundeerd advies te geven.