Het is zover. Eigenlijk wil je van je onderneming af. Het loopt niet lekker. Je wilt misschien wel stoppen of met pensioen en speelt met de gedachten om je zaak te verkopen. Dat klinkt eenvoudiger dan je denkt. Indien je agent bent voor een buitenlandse fabrikant lukt dat maar indien je een activiteit hebt die erg persoonsgebonden is wordt dat een stuk lastiger. Dan is een jaar inwerken noodzakelijk en wordt een zaak langzaam overgedragen. Heb je iemand gevonden? Dan komt het moment dat je denkt, hoe pak ik dat aan? Je hebt zoiets tenslotte nog niet eerder gedaan. De wijze les is : Doe het niet alleen. Je komt gegarandeerd in de problemen als je denkt dat je het wel zelf kunt. Lees eerst deze tips voordat je acties onderneemt:

 1. In het algemeen: denk eens na over het inwerken van een persoon die de onderneming kan runnen en belangrijke beslissingen kan nemen als je daartoe (tijdelijk) niet toe in meer staat bent.                                   
 2. Bereid je tijdig voor en doe dat niet alleen. Neem tijdig een onafhankelijk adviseur in de arm die juridische het metier beheerst en je behoedt voor de valkuilen in een koopovereenkomst.
 3. Betrek de notaris tijdig bij de overdracht wat veel efficiënter is dan pas aan het einde. Bij een familiebedrijf is dit nog belangrijker omdat de notaris de specialist is als het gaat om vermogens binnen familieverhoudingen. De notaris kan ook als mediator optreden bij overnamegeschillen.
 4. Kijk naar de kansen en wees eerlijk naar jezelf. Vergeet ook je zwakte en bedreigingen niet. Onderhandel met een plan maar haal bij twijfel niet in.
 5. Bij opvolging binnen de familie: wees open, eerlijk en transparant naar de rest van de familie. Kerst en verjaardagen moeten ook leuk blijven. Bespreek het tijdig en onderzoek of potentiële opvolgers binnen de familie beschikbaar zijn.
 6. Neem niet te snel een beslissing. Denk tijdig na over je toekomst en jezelf. Wat kun je heel goed en waar heb je hulp nodig? Alles draait om timing.
 7. Ga zorgvuldig te werk. Je verkoopt je bedrijf niet elke dag. Laat je bijstaan door een adviseur. Niet een bijklusser maar iemand met overname-ervaring.
 8. Ga gestructureerd te werk. Knip het overdrachtsproces op in fasen: voorbereiding, transactie en afronding. Evalueer, dit voorkomt fouten. Houd grip op het proces.
 9. Bedenk welke zaken je echt belangrijk vindt bij de bedrijfsoverdracht. Dat is niet voor iedereen de hoogste prijs. Vergeet niet om ook aandacht te besteden aan erfrechtelijke aspecten als je vermogenssituatie verandert na de verkoop.
 10. Doe een due-diligence onderzoek en behandel de koper als je belangrijkste klant die je hebt, maar voorkom ook dat je bedrijfsgegevens in verkeerde handen vallen. Laat gegadigden een geheimhoudingsverklaring tekenen.
 11. Stel een profiel op van kandidaten om serieuze gegadigden aan te trekken in plaats van gelukszoekers. Laat afspraken goed vastleggen om miscommunicatie te voorkomen.
 12. Zorg ervoor dat de onderneming niet meer alleen om jou draait want van lang aan boord blijven wordt niet iedereen gelukkig. Maak de overgangsperiode niet te kort of te lang. Zes tot twaalf maanden is doorgaans meer dan genoeg.