Winkeldiefstal of inbraak komt nog steeds te vaak voor. Geld en goederen zijn nog steeds in trek bij mensen die zelf niet genoeg hebben. Het is dus zaak je hier zo goed mogelijk tegen te wapenen. Het beste is te denken: Hoe zou ik zelf te werk gaan als ik iets wil meenemen. Denk als een crimineel en handel dan preventief. Uiteraard zorg je dat dure artikelen achter glas liggen, maar hier tref je meer tips die het opvolgen waard zijn:

  1. Vergroot de zichtbaarheid, zowel binnen als buiten. Laat het zicht op je bedrijf niet beperken door bomen, schuttingen, zonneschermen vrachtwagens of containers. Zorg dat de kassa buiten goed zichtbaar is (’s nachts met geopende lade).
  2. Verbeter de verlichting. Des te meer licht, des te beter. De meeste berovingen of inbraken gebeuren in de schemering of in het donker. Zichtbaarheid en verlichting hebben een rechtstreekse relatie met de inbreker in verband met het behouden van anonimiteit. Indien je bij een goed verlichte winkel duidelijk naar binnen kunt kijken, zal ook de inbreker sneller opgemerkt kunnen worden en zijn kenmerken doorgegeven worden.
  3. Hanteer een cash-control-policy en pas die consequent toe. Stort kasgeld ’s avonds in een kluis of bij een bank. Zorg dat je nooit meer dan honderd euro in kas hebt en stimuleer digitale betalingen. Leef dat ook werkelijk na want de dief zal voor sluiting langskomen om een kleinigheid te kopen om het een en ander bij je te checken.
  4. Zorg voor weinig escaperoutes. Dit heet een eendeurpolicy. Inbrekers houden niet van winkels met maar één deur, waardoor ze ingesloten kunnen worden. Check ook de opklimmogelijkheden in de omgeving van je bedrijf. (afvalcontainers?)
  5. Als je maatregelen niet werken en je toch oog in oog komt te staan met een inbreker is het zaak niet tegen te werken maar zoveel mogelijk mee te werken. Train om niet tegen te werken bij een beroving (al dan niet gewapend). Doe alles wat er van je gevraagd wordt. Zo maak je de grootste kans niet gewond te raken. Je gezondheid is kostbaarder dan je geld. Meewerken met een inbreker is de sleutel tegen geweld. Zorg ook voor de aanwezige klanten want ook dat is jouw verantwoordelijkheid.
  6. Beperk het aantal personen dat met een sleutel vrije toegang heeft en zorg dat de reservesleutels opgeborgen zijn in de kluis.
  7. Doe zoveel mogelijk aan preventieve beveiliging met toegangspoortjes, camera’s, inbraakwerende beglazing, rolluiken, alarmopvolging en beveiligingspatrouilles. Doe mee met overeenkomsten binnen je regio. Preventieve beveiliging helpt absoluut. Vergeet niet dat een dief ‘low take, low risk means easy money’ denkt, wat betekent: kleine buit is een klein risico. Bij kleine ondernemers heeft, ook gezien de hoge kosten, beveiliging meestal een lage prioriteit.
  8. Zorg dat jij (of je vervanger) een sleutelronde maakt voordat je het pand Magazijndeur, kelder, ramen en kluis degelijk afgesloten en het alarm aan.