Ondanks alle tijd, energie en geld die we erin steken, is de sleutel tot succes heel eenvoudig. We worden wat we denken en we krijgen wat we verwachten. Om ons leven op de rit te krijgen, moeten we denken wat we willen om onze verwachtingen uit te laten komen. Kortom, we hebben doelen nodig waar we in geloven. Of het nu een visie, een geschreven doelstelling of een compleet businessplan is, je hebt iets concreets nodig om je op te focussen. De gedachte: Ik wil succes hebben, werkt echt niet. Je focussen kan uitsluitend op iets concreets en meetbaars. Je kunt natuurlijk een heleboel willen en zelfs een heleboel doen maar je kunt je slechts focussen op één doel. Er is gewoon onvoldoende tijd om je op meerdere dingen te concentreren en die allemaal tot een succes te maken. Kies bewust en richt je gedachten op een doel. Stel je verwachtingen en je doelen niet te laag, dan ben je happy met alles wat je bereikt. Stel je ze wel laag en bereik je het wel, dan zul je teleurgesteld zijn. Michel Angelo sprak de woorden: “Het grote gevaar is niet dat onze doelen te hoog zijn en we ze niet halen, maar dat ze te laag zijn en ze wel halen.”

Neem zo af en toe eens de tijd om na te denken over je onderneming en neem de lange termijndoelen weer eens door. Wat is precies je doel en hoe staat het daarmee? Waar moet je wat bijstellen en waar kom je totaal niet aan toe? Als je iedere dag even je doelstelling doorneemt, herinner je deze en blijf je gefocust, verslap je niet. Wil je echt miljonair worden of gaat het in eerste plaats om het creëren van een mooi kunstwerk of om je naaste goede zorg te verlenen? Wat kun je vandaag doen om een stap dichter bij je doel te komen? Dat hoeft geen reuzenstap te zijn. Alle kleine stapjes in de goede richting zijn samen ook een grote. Zolang je maar de juiste richting uitgaat. Eigenlijk is het net als golf. Je hoeft de bal niet hard of ver te slaan, het belangrijkste is dat je kennis hebt van de beweging en de richting. Psychologen hebben lang geleden vastgesteld dat mensen gefocust blijven op werk, spel of welke activiteit dan ook als die activiteit voldoet aan de volgende vier voorwaarden:

  1. De actie of het plan moeten een doel hebben.
  2. Er moet een manier van scoren zijn.
  3. Er moet voldoende controle over de activiteit zijn.
  4. Er moet een beloning zijn indien het doel bereikt wordt.

Als baas over jezelf is het zaak dat je jezelf deze punten verschaft. En vooral dat je de vooruitgang meetbaar maakt!  Als je je doelstelling zwart op wit op papier hebt gezet, compleet met tijdslimiet, zie je je beloning reeds voor je. Wat voor type activiteit je ook hebt, door middel van bovenstaande vier voorwaarden blijf je immer gefocust.