Mensen ontmoeten doen we ons hele leven en bij een ontmoeting in het  zakenleven is dat niet anders. Helemaal waar maar heb je er wel eens over nagedacht wat mensen ontmoeten werkelijk inhoudt en wat de ander dan precies van jou verwacht? Eigenlijk precies hetzelfde als dat jij van de ander verwacht en dat is dat je voor vol aangezien wordt. Dat jij je zegje kunt doen en dat je niet door de ander weggeblazen wordt omdat die uitsluitend het woord voert zodat het niet tot een echte ontmoeting komt.

Een ontmoeting heeft tot doel tot een gesprek te komen. Het betekent elkaar treffen maar dat kan net zo goed ook een eerste  kennismaking zijn. Het is persoonlijk contact leggen. Dat kan zowel zakelijk of privé. Het kan bij een samenkomst of een aantal personen die iets gemeenschappelijks hebben. Dat kan om een interesse zijn maar net zo goed om een zakelijk belang. Elke ontmoeting levert wat op. Je wordt er wijzer door. Je hebt je standpunten kunnen verdedigen of hebt nieuwe denkbeelden vernomen of nieuwe collega’s leren kennen met andere ervaringen. Het is een breed scala van winstpunten van wijzer worden maar het kan net zo goed dat je een ander iets toevertrouwd hebt. Een ontmoeting moet iets opleveren, al is het maar een nadere kennismaking. In een zakelijke omgeving is het nog belangrijker dan in de privésfeer dat een ontmoeting op een redelijk ongedwongen wijze plaats vindt.

Bij elkaar komen en elkaar zien vergt een positieve en open houding. Het is goed dat je daarbij de volgende punten in acht neemt:

  1. Bereid je altijd goed voor, of je nu alleen werkt of met een team. Met een kater op is not-done
  2. Stel jezelf voor en onthoudt de namen van de mensen die je ontmoet
  3. Luister echt naar wat andere mensen je te zeggen hebben. Voer een gesprek in plaats van dat je alleen met jezelf bezig bent of uitsluitend jouw vooringenomen mening geeft
  4. Zet altijd net even dat extra stapje
  5. Blijf jezelf ontwikkelen. Wees op de hoogte van wat er gebeurt in de wereld en vakgebied zodat je ergens over kunt meepraten
  6. Als je iets niet bevalt, kom met een alternatief in plaats van alleen te laten blijken dat je het niet leuk vindt
  7. Je leert alleen door meters te maken. Doe dat dan ook en praat en doe volledig mee
  8. Vraag iemand om met je mee te kijken en kritisch tegen je te zijn
  9. Toewijding is alles. Je zult weleens vrienden teleur moeten stellen of vakanties moeten afzeggen
  10. Blijf nadenken. Je hoeft echt niet alles zelf te doen wat je wordt opgedragen, wat er van je gevraagd wordt of wat er op je pad komt