Uit onderzoek van de universiteit Groningen in 2009 is gebleken dat als je afgewezen wordt het op termijn geen invloed heeft op je zelfvertrouwen. Sterker nog, het zijn de harde lessen des levens die het zelfvertrouwen zelfs versterken. Niet wat er gebeurt, maar hoe je erop reageert, bepaalt de kwaliteit van je leven.

In de praktijk is dat natuurlijk niet zo gemakkelijk. We zijn allemaal weleens ergens het slachtoffer van geweest. Mensen die rampen overleefden, die ongewild gevangenisstraffen uitzaten, allemaal voerden ze gesprekken met zichzelf om hun emoties de baas te worden. Het motto is natuurlijk: Waarom moest juist mij dit overkomen? Er bestaat niet zoiets als: je krijgt wat je verdient. De een heeft mazzel, de ander heeft dure pech. Blijf er niet te lang over piekeren maar ruim de scherven op en kijk vooruit. Je kunt namelijk met tegenslagen ook je voordeel doen door je aan te passen aan de nieuwe situatie.

Tap vanaf nu uit een ander vaatje. Mensen met negatieve eigenschappen, zoals egoïsme, boosheid, agressiviteit of brutaliteit weten zich sneller aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Tegenslagen blijken echter de beste leermeesters en horen bij het leven. Leer van je vroegere ervaringen en tegenslagen. Vergeet niet dat veel succesvolle ondernemers hun start te danken hebben aan hun ontslag! Als ondernemer ondervind je ook tegenslagen. Zet jezelf schrap. Jij kunt ze aan. Hoe ga jij om met tegenslagen en doe je daar je voordeel mee?

  1. Erken de situatie zoals hij is. Het is een wisselwerking van factoren waar je geen invloed op hebt. Piekeren helpt niet. Spendeer liever tijd en energie aan de dingen die wel mogelijk zijn.
  2. Voel je geen slachtoffer. Veranderen betekent beseffen dat je niet hulpeloos bent.
  3. Wees nieuwsgierig en vraag anderen hoe zij met dit soort situaties zijn omgegaan en wat wel en niet heeft geholpen.
  4. Sta ook jouw negatieve eigenschappen toe. Ze horen bij de positieve en kunnen heel nuttig zijn in crisissituaties.
  5. Wacht niet op de goedkeuring van anderen. Neem beslissingen zonder je te verdedigen en ga er voor de volle honderd procent voor.
  6. Houd niet op met proberen. Edison probeerde zijn eerste gloeilamp te maken. Na 3000 proeven lukte het hem pas. Krachtige mensen geven hun lot niet uit handen. Je hebt een reservoir aan vindingrijkheid in je, maak er dan ook gebruik van.
  7. Leef je in in de ander. Door je inlevingsvermogen (empathie) ontvang je vanzelf voldoende medewerking op je weg.
  8. Neem het allemaal niet te serieus. Ook al zijn de verschrikkingen nog zo erg, er valt altijd wel iets te lachen. Een potje huilen is ook prima. Zowel lachen als huilen brengen je emoties tot rust. Alles in het leven duurt maar een even, zelfs het grootste leed.