Zelfstandig ondernemen is een mooi vak. Het geeft dubbele voldoening om zelf iets te maken, het te verkopen en er nog van te leven ook. Toch wil de helft van alle zzp’ers er later een echt bedrijf van maken en niet als zelfstandige doorgaan. Uitbreiden met meer mensen en meer producten. Meer produceren en meetellen.  Dat grote gat in de markt opvullen dat anderen volgens jou laten liggen.

Een voorbeeld: Als je winkel na een paar jaar goed aanslaat heb je het idee om een tweede vestiging te starten. Een probleem is dat elke nieuwe winkel weer een grote investering vergt en daarbij passende financiering nodig is. Voordat je aan een tweede vestiging denkt is het belangrijk dat je er zeker van te zijn dat de eerste echt goed draait en vooral blijft draaien. De winst van de eerste winkel moet  tenslotte het geld opbrengen voor de investering van de tweede. Daarbij is het van belang dat je de huidige maandelijkse omzet vergelijkt met de omzet van vorig jaar. Je vergelijkt de maandomzet van nu ten opzicht van dezelfde maand vorig jaar en berekent hoeveel procent je maandelijkse omzetgroei was en dit doe je ook op jaarbasis. Alleen als je een constante vaste omzetgroei ziet en er zeker van bent dat die groei doorzet kun je aan uitbreiding gaan denken. Groeien dus maar groeien gaat eigenlijk nooit vanzelf. Net als bij planten die aandacht, voeding en water nodig hebben is het met een bedrijf precies hetzelfde. Je activiteiten laten groeien heeft meer aandacht, geld en ideeën nodig. Hier volgen weer tips die nodig zijn om je bedrijf te laten groeien:                               

 1. Laat je ambitie groeien
 2. Ga na waar je activiteit groeimogelijkheden heeft
 3. Geef veel aandacht en tijd aan het behalen van je lange termijn doel
 4. Laat anderen, klanten en leveranciers met je meedenken
 5. Verklaar aan iedereen waar je naar toe wilt met je bedrijf
 6. Pas het bedrijfsklimaat er op aan `
 7. Houd mensen gemotiveerd, het belangrijkste kapitaal van je bedrijf
 8. Delegeer en houdt de regie, maar niet meer dan dat. Durf dingen los te laten
 9. Organiseer de organisatie zodat je overzicht behoudt, vooral op financiën
 10. Verbreed je financiële en bedrijfsmatige kennis (ondernemersvaardigheden)
 11. Focus op je kerntaken en wees niet bang om nee te zeggen tegen de rest
 12. Zorg dat je onderscheidend bent en blijft. Groeien betekent blijven opvallen
 13. Blijf zoeken naar vernieuwing. Innoveren kan overal en niet alleen in techniek
 14. Ga er voor: Full Power

Mocht je bedrijf gaan groeien en je je bedrijf willen uitbouwen, dan komen er andere vereiste eigenschappen naar voren om succesvol te blijven. Het managen van werknemers anders dan jezelf vraagt om andere talenten. Als je groter groeit wordt je  entrepreneurial manager. Onthoud dat het vier eigenschappen zijn die bepalen of jouw bedrijf succesvol gaat groeien:

Je traject, je ervaring, je marketingconcept en je stijl van leidinggeven.  Je gaat nu nog meer beslissen over dingen die je moet doen en de dingen die je juist niet moet doen om succesvol te worden en te blijven.