Waarom gaat de ene klus beter dan de andere? Het lijkt wel of het ene moment niets lukt terwijl je een aantal andere dagen in de winning mood lijkt. Er zijn personen die beter presteren dan anderen als ze in een flow zitten en zich daar dan bijzonder happy bij voelen. Je krijgt het prettige fijne gevoel dat iets echt gaat lukken. Je lang verwachte boek schrijven of dat schilderij of gedicht maken, noem maar op. Welke factoren zijn er eigenlijk nodig om in zo’n winning mood te komen en vooral te blijven?

  1. Het gevoel hebben dat je de situatie zelf onder controle hebt en niet gestuurd wordt door anderen. “Jij staat aan het roer”!
  2. Het gevoel hebben dat de tijd er niet toe doet. De klok bestaat niet want je hebt de tijd aan jezelf. De tijd blijkt zelfs te verstrijken zonder dat je er erg in
  3. Je bent uiterst geconcentreerd waardoor alles vanzelf lijkt te gaan. Geen afleidingen of haperingen. De schrijfpen bij de schrijver lijkt haast vanzelf zijn werk te doen.
  4. Je hebt een heel kort termijndoel dat je nu aan het verwezenlijken bent. Het is heel concreet en tastbaar. Je bent datgene aan het doen wat je altijd van plan was om te doen en heel concreet lukt het. Je bent fanatiek bezig en het allerbelangrijkste gevoel is: “Je gelooft erin. Het gaat lukken”.
  5. Je kan de uitdaging aan. Je hebt het gevoel dat je een moeilijke klus te doen hebt maar denkt dat je deze ook helemaal zelfstandig aan kunt. Jij bezit juist de talenten om deze opgave succesvol te volbrengen. Wel een zware job maar je denkt echt: “Ik kan het”. Let op: Feedback is nodig zodat je denkt ook succes te hebben met je werk. Een kunstenaar die geen positieve response krijgt raakt niet in een winning mood. Een programmeur of muzikant die iets presteert met een golf van complimenten voelt zich vereert en draait nog beter. Zodoende weet je dat het goed zit met wat je aan het doen bent.
  6. Je ego wordt veel minder relevant. De muzikant die helemaal opgaat in zijn jazzy uitvoering heeft nauwelijks interesse in de wijze waarop hij fysiek overkomt op anderen, wat hij uitstraalt of hoe zijn outfit er uitziet. Zijn ego is op dat moment onbelangrijk. Zijn zelfvertrouwen straalt af op zijn prestatie en niet door zijn hippe auto, kleding of uiterlijk.
  7. Indien al deze voorwaarden aanwezig zijn wordt je activiteit zelfbelonend. Er komt bijna als vanzelf een sterk product of een mooi resultaat uit en dat allemaal alleen doordat je in een flow zit (in de winning mood). Meestal lukt zoiets alleen binnen een werkomgeving waarbij talenten en uitdagingen heel concreet zichtbaar worden om in zo’n winning mood te komen.

Een te grote uitdaging levert stress op en een te kleine uitdaging verveelt.