Snel en gemakkelijk contact maken met vreemden is niet iedereen gegeven. Nee, het is vreemd dat het met de ene persoon wel snel “klikt” terwijl het met een ander maar niet wil lukken om elkaar aan te voelen. Je wordt geroepen bij een prospect of komt zelf iemand tegen gedurende een netwerkmeeting, voetbalwedstrijd of feestje en tracht een gesprek aan te knopen of zo je het noemen wilt een relatie op te bouwen. Die ander lastig vallen met je verkooppraat heeft al helemaal geen zin maar via een chat over het weer, zijn nieuwe auto of wat hij doet voor de kost kan natuurlijk  een begin zijn van een goed gesprek. Het vinden van vriendschappelijkheden waardoor je elkaar sneller vertrouwd helpt om zogezegd gemakkelijk op één lijn te komen. Als je belangstelling toont blijk je al snel bij het zelfde Chinese restaurant te eten, het zelfde vakantieland te bezoeken of fan te zijn van dezelfde hockeyclub. Begin gewoon een praatje en je zult zien dat zodra je iets gemeenschappelijks hebt het ijs smelt.

Hier volgen een aantal tips:

  1. Zoek naar overeenkomsten zoals een verbondenheid dicht bij huis, om de hoek.
  2. Zal hij eerder geïnteresseerd zijn in Made in Holland of Made in China?
  3. Heb je een gemeenschappelijke streek? Het kan zelfs dat jullie beiden er geboren zijn. In welke stad is hij opgegroeid? Enige aansluiting met die van jou, je vrouw of ouders?
  4. Ook het favoriete vakantieland kan een onderwerp van gesprek zijn.
  5. Zijn er gemeenschappelijke hobby’s of sport te noemen? Interesses zoals tuinieren of groentetuin? Auto’s wellicht?
  6. Heeft hij een bepaalde kennis of ervaring met een bepaald merk smartphone?
  7. Is hij geïnteresseerd in bepaalde genres van muziek waarover je kunt praten of kijkt hij graag televisie. Welke programma’s, films of TV series hebben zijn voorkeur?
  8. Wat is zijn favoriete maaltijd? Chinees, wellicht Japans of barbecue?
  9. Hoe staat het met kinderen? Zelfde leeftijd en school of studeren ze op dezelfde universiteit als jij of een van jouw familieleden?
  10. Zijn er toevallig gezamenlijke familie of kennissen die genoemd worden. Haak daar dan op in.
  11. Laat hij zich uit over politiek of kerkelijke organisatie? Prima als het aansluit bij jouw keuzes maar wees voorzichtig niet in een politiek debat terecht te komen.
  12. Is hij voor zijn huidige functie soms werkzaam geweest bij een bedrijf dat jij kent met managers die je wellicht allebei kent?
  13. Hebben beiden de laatste jaren soms dezelfde vakbeurzen of tentoonstellingen bezocht waar wat over te zeggen valt?
  14. Misschien hebben jullie dezelfde antipathie. Bijvoorbeeld: heeft hij misschien ook zo de pest aan die hautaine Fransen die geen Engels willen spreken?