Een compliment is als smeerolie. Een gesprek loopt veel soepeler. Het geven van complimenten is als smeerolie die de maatschappij en dus ook het zakendoen leuker, soepeler en gemoedelijker maakt. Mensen kunnen tegenwoordig heel argwanend reageren als iemand een oprecht compliment maakt. ‘Wat moet die ander van mij’, denkt hij dan. Daarom is het goed om positiever naar elkaar te zijn door vaker een compliment te geven. Het verbetert de sfeer tussen mensen maar wees eerlijk. Anders zal die jouw compliment niet accepteren. Gemeende complimenten maken heeft zin, zowel privé als zakelijk en verbetert je relatie met anderen.  Het werkt zeker in je voordeel dus:

  1. Verplaats je vaker in de ander. Tegenwoordig heb je het te druk en verdiep je je minder in de ander. Neem de tijd om je in hem te verplaatsen. Vraag jezelf af hoe je het vindt als je voor je goede gedrag, je inspanningen of je verzorgde uitstraling een compliment krijgt?  Als je de moeite hebt gedaan is het leuk als dat gehonoreerd wordt met een compliment.
  2. Wees niet alleen complimenteus als je wat van een ander gedaan wilt krijgen. Als je een klant vertelt hoe creatief je zijn advertentiecampagne vindt en je onmiddellijk daarna vraagt om een opdracht valt je lof plat.
  3. Spreek een compliment gewoon uit. Heel vaak wordt een aardige, leuke inspanning opgemerkt maar wordt er niets van gezegd. Je ziet de ander wel goedkeurend kijken maar hoe leuk is het om een uitgesproken waardering te horen? Wees duidelijk en spreek een compliment echt uit.
  4. Wees niet altijd even positief. Wees objectief over minder belangrijke dingen. Je mag best ergens van mening verschillen want als je alleen maar positieve dingen zegt wordt je ongeloofwaardig.
  5. Geef anderen nooit hetzelfde compliment als dat ze jou gaven. Als de klant zegt: “mooie auto rijd je deze keer”, zeg dan niet: “u heeft tegenwoordig ook een mooie auto”. Dit klinkt alsof je alleen maar iets aardigs terug wilt zeggen.
  6. Complimenten nooit afzwakken. Als je een compliment over je kleding of jurk krijgt, zeg dan niet dat het een oude jurk is, of heel goedkoop. Je doet jezelf hiermee onrecht aan en het voegt bovendien niets toe. Neem een compliment gewoon in ontvangst en geniet van de waardering.
  7. Dank je wel. Er zijn veel mensen die niet goed weten hoe ze met een compliment om moeten gaan. Als je een compliment ontvangt, reageer dan op zijn minst met een ‘dank je wel’. Nog beter is het als je eraan toevoegt dat je blij bent dat ze jouw smaak kunnen waarderen, dat je er blij mee bent, dat je het zo leuk of mooi vindt, of dat je het met veel plezier gedaan hebt.
  8. Met stroop bereik je meer. Als een persoon alleen maar kritiek krijgt is dat slecht voor zijn zelfvertrouwen en wordt de ander als knorrepot of zeurpiet gezien. Er is altijd wel iets goeds. Als je al een kritische opmerking wilt maken kun je beter opbouwende kritiek geven: begin met iets positiefs, leg dan de verbeterpunten uit en eindig met een positieve noot. Mensen zullen dan meer openstaan voor je waardeoordeel.
  9. De kwaliteit van een compliment hangt sterk af van hoe persoonlijk het compliment is. “oh, wat geweldig of wat goed”, komt minder geloofwaardig over dan “wat heb jij gisteren hard gewerkt. Ik bewonder jouw inzet!”  Maak je compliment altijd persoonlijk als een ander extra inspanning heeft geleverd.

.