Ondernemen is een kwestie van durven. Voor mensen die twijfelen aan zichzelf wordt dat moeilijk, terwijl ze diep in hun hart wel zelfstandig willen zijn. Hoe krijg je voldoende zelfvertrouwen om de stap te wagen terwijl je een beetje aan jezelf twijfelt? Ja, je zult eraan moeten blijven werken door meer uitdagingen aan te gaan. Het vraagt veel geduld en tijd, maar het resultaat zal er zijn. Als je iets werkelijk wilt en je gaat ervoor zal het zeker lukken. Het leven bestaat uit willen en kunnen. Je bent succesvol als je iets wilt en iets kunt. In dit geval: zonder willen geen kunnen en dat betekent dat er veel oefening en doorzettingsvermogen voor nodig is om een goed resultaat te bereiken. Een positieve kijk op jezelf krijgen, is vooral een kwestie van willen. Accepteer jezelf met je positieve en negatieve kanten. Let op: dit is een keuze. De drie basisvoorwaarden voor iemand, die wat min over zichzelf denkt, zijn:

Houd van jezelf.  Waarom zouden anderen van je houden als jij dat al niet doet?                                                          Accepteer jezelf. Waarom zouden anderen je accepteren als jij dat al niet doet?                                                        Geloof in jezelf.  Waarom zouden anderen in je geloven als jij dat al niet doet?

Zelfvertrouwen wordt door twee factoren aangetast: doordat je jezelf te weinig of juist te veel vertrouwt. Met andere woorden, je stelt te hoge of te lage eisen aan jezelf. Beide zijn dodelijk. Laat je nooit gaan in zelfbeklag. Dat is het ergste wat je kunt doen. Arme ik, ik heb geen talent, ik kan het lang niet zo goed als mijn broertje of als mijn vriendje in het voetbalelftal, ik heb lang niet zo’n mooi figuurtje als mijn zusje, ik ben lang niet zo rijk als… enz. Zelfbeklag resulteert in passiviteit, wat de vicieuze cirkel rond maakt in een nog meer onzekere houding. Gebrek aan zelfvertrouwen zorgt er ook voor dat je je zwakte gaat maskeren. Daardoor tracht je jezelf mooier of flinker voor te doen, zoals je omringen met interessante mensen of in een blitse sportwagen rijden, wat je minderwaardigheidsgevoel alleen maar vergroot (puur buitenkant). Hier volgt een aantal adviezen om je verder te helpen. Als zzp’er kun je niet echt succesvol zijn als je aan jezelf twijfelt. Laat de volgende punten goed tot je doordringen. Wees jezelf en presenteer je zoals je bent en niet anders. Je hebt zwakke en sterke kanten. Laat beide kanten zien, des te gemakkelijker gaat je omgeving met je om. Hoe meer je je ontwikkelt, hoe tevredener je zult zijn. Vergeet niet: winnaars doen die dingen die verliezers niet willen doen. Kortom:

  • Heb lef en waardeer jezelf. Hoe meer je durft, hoe meer zal lukken en hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt.
  • Start met makkelijke dingen, dan bewijs je dat je het kunt. Stap voor stap naar de hoogste berg en niet bij de hoogste top beginnen want dan bewijs je dat je het (nog) niet kunt.
  • Vergelijk je niet constant met anderen, zij hebben een heel andere achtergrond en andere talenten dan jij. Je hebt vast geen objectieve blik. Staar je niet blind op hun succes. Misschien hebben ze dat succes wel aan anderen in plaats van aan zichzelf te danken.
  • Verdedig je opstelling bij alles wat je doet en waar je voor staat. Ga niet automatisch mee met iemand die er anders over denkt. Door zo’n houding blijf je onafhankelijk van andermans mening en word je meer voor vol aangezien.
  • Ieder mens herbergt een sterke positieve kracht die je ieder moment kunt aanspreken. Vertrouw daar op. Het laat je niet in de steek.
  • Concentreer je op je bijzondere vaardigheden. Iedereen heeft er een aantal. Als je denkt aan wat je toch maar mooi gepresteerd hebt, krijg je een sterk gevoel terug. Als je alleen maar denkt aan momenten dat iets niet goed ging, versterk je slechts je negatieve gevoelens. Vermijd negatieve gedachten maar haal je successen naar boven.
  • Ga meer dingen doen die je goed kunt, bijvoorbeeld met een hobby. Iets wat je graag doet, kun je beter en wat je beter kunt, doe je liever dan iets waar je minder goed in bent. Resultaat: je voelt je er beter bij!
  • Iemand echt mogen met zijn positieve en negatieve kanten lukt pas als je hem volledig accepteert. Toon jouw plussen en minnen aan anderen en ze accepteren jou. Resultaat? Je voelt je niet minder dan een ander.
  • Gelukkig kijken helpt! Heus, je straalt en je voelt je ook zo. Enthousiasme werkt aanstekelijk. Je wordt aardig gevonden, verkoopt beter en wordt succesvol. Alleen maar door te stralen! Probeer het maar. Echt, het werkt.

Als denkt dat je iets kunt, dan kun je het ook. Als je denkt dat je het niet kunt, heb je ook gelijk.