Het is goed voor je ego om aardig gevonden te worden. Bovendien is het leuk voor je zelfvertrouwen en je wordt er vrolijk van. Bij zakenmensen, ondernemers en zeker in de dienstverlening is het echter niet alleen een voordeel als je aardig gevonden wordt maar bittere noodzaak. Als men je niet aardig vindt doet men gewoon geen zaken met je. Zorg er voor dat men je aantrekkelijk vindt want jezelf verkopen betekent anderen versieren. Om aardig gevonden te worden moet je je zo gedragen dat iedereen graag met je kennis maakt. Daarom moet je zorgen dat je benaderbaar, vriendelijk en intelligent overkomt. Verzorg daarnaast ook je uiterlijk en kleding. Laat je zelf zien en toon dat je open staat voor een gesprek. Je lichaamstaal is dan ontspannen en relaxed. Als je dat doet lukt het zeker.

Neem de volgende tips in acht:

  1. Zorg dat je je vanbinnen goed voelt, dan toon je ook vanbuiten goed. Creëer een positief beeld van jezelf. Een winnaar straalt uit zichzelf.
  2. Maak oogcontact. Daarmee toon je duidelijk interesse en dwing je de ander aandacht aan je te geven en naar je te luisteren. Kijk de ander af en toe aan zonder hem echt aan te staren.
  3. Laat je niet afleiden. Geef de ander volledige aandacht. Niet teveel rondkijken want dan lijkt het of je anderen interessanter vindt en dat wil je natuurlijk niet.
  4. Zorg dat je voldoende passie legt in je gesprek. Vooral door je handen breed te gebruiken toon je passie.
  5. Toon een duidelijke lichaamstaal. Dat houdt onder meer in: geen gekruiste armen en benen want dat wil zeggen: “ik ben niet benaderbaar”. Kin omhoog en borst vooruit zeiden we vroeger. Toon je weerbaar en zelfverzekerd.
  6. Let op koopsignalen. Dat kan uitsluitend als de ander er voor open staat. Dat houdt in dat je zelfbewust over mag komen maar niet arrogant. Zoiets van de man, die alles weet en het aan jou komt vertellen maar geloof wel in wat je verkoopt. Helemaal als je jezelf verkoopt!
  7. Geef anderen complimenten. Door attent te zijn bouw je meer credit op dan de egoïst of de botterik. Doe dat ook weer niet te veel, anders lijkt het veel op slijmen. Geef geen complimenten over persoonlijke dingen en nooit over iemands uiterlijk.
  8. Glimlach af en toe. Door te glimlachen worden stoffen aangemaakt waar jezelf en je omgeving vrolijk van worden. Een positieve straling. Als je tijdens een gesprek glimlacht creëer je een ontspannen sfeer voor alle aanwezigen.
  9. Houd voldoende afstand. Mensen vinden het niet fijn als anderen binnen hun territorium komen of aangeraakt worden. Binnen 50 cm (de intieme zone) is voor geliefden of familie en binnen een meter is voor goede bekenden. Buiten een meter is pas voor onpersoonlijke of zakelijke contacten. Kom dus nooit zomaar dichtbij.