Als je gaat ondernemen, adviseren, producten verkopen, zorg verlenen of iets bouwen kom je in aanraking met klanten, leveranciers, accountants en nog heel veel anderen. Die maken jou mee zoals je bent. Tracht je als ondernemer niet anders voor te doen. Blijf jezelf, al heb je al die anderen wel hard nodig. Een gezonde instelling is daarbij onontbeerlijk. Als je eerlijk en oprecht zaken doet zal het je verder brengen dan dat je  voor het grote geld gaat. Lees de volgende suggesties eens kritisch door en kijk of je de meeste tips nu al positief kunt beantwoorden:

 1. Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. In regel 1 van de Nederlandse grondwet staat het reeds vermeld.                  
 2. Wie goed doet, goed ontmoet. Je leven wordt een stuk plezieriger door vriendelijk, behulpzaam en meelevend te zijn. Voor de ander zowel als voor jezelf.
 3. Leef met een positieve instelling. Dan zie je mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden en uitdagingen in plaats van problemen.
 4. Alles heeft zijn tijd nodig, ook jouw tijd. Accepteer dat niet alles vandaag al gaat lukken. Maak je er niet druk over. Morgen valt alles op zijn plaats.
 5. Tijd komt maar eenmaal langs. Gebruik hem vooral nuttig. Efficiënt en hard werken is belangrijk maar ook uitgaan, ontspanning, goed eten en voldoende rust horen daarbij.                                                                       
 6. Neem anderen zoals ze zijn. Ze nemen jou ook zoals jij bent. Respect voor je medemens betaalt zich 100 % uit.
 7. Ochtendstond heeft goud in de mond. Begin de morgen stralend, dan kun je alles aan en verloopt je dag naar wens. Als je met een pruillip begint komt er weinig goeds van.                                                                       
 8. Blijf jezelf ontwikkelen. Zo verruim je je kennis en geest. Blijf studeren in je vak, leer nieuwe dingen en doe inspiratie op via je interesses, hobby of vrijwilligerswerk.
 9. Ga voor je zaak en zorg voor jezelf. Niemand anders gaat het voor jou doen. Als je je hersens gebruikt en je doet wat je moet doen boek jij zeker succes.
 10. Kan niet ligt op het kerkhof, wil niet ligt ernaast. Willen en kunnen daar gaat het om in het leven.
 11. Stel je niet hooghartig op. Denk het niet alleen te kunnen. Vraag raad en communiceer met anderen. Veel mensen zijn bereid te helpen maar neem zelf de beslissingen. Verschuil je niet achter anderen als het een keer mis gaat.
 12. Houd integriteit hoog in het vaandel. Ook als zaken wat tegenzitten is het verleidelijk om de touwtjes wat te laten vieren. Heus, eerlijkheid duurt het langst en brengt je het verst.
 13. Natuurlijk vergissen je je wel eens. Daar is niets mis mee. Maar als je je blijft vergissen bega je een fout. Teveel fouten kun je je echter niet veroorloven. Er zijn weinig volmaakte mensen maar je leer wel van je fouten
 14. Met alleen veel wetenschap kom je er niet. Weten ligt op het schap bij de super. De vraag is: wat doe je er precies mee. Daar gaat het om in het leven. Dus gebruik die kennis en onderneem actie!