Heb je nu geluk of succes? De begrippen succes en geluk worden nog al eens door elkaar gehaald. Succes hebben is datgene ontvangen wat je graag wilt hebben, eruit halen wat er in zit. Succes kan zijn dat je bedrijf geweldig loopt maar gelukkig wordt je daar niet van als je leeft in een slechte relatie. Geluk is juist genieten van datgene wat je hebt (bijvoorbeeld dat succes) of wat je tegenkomt (ook zonder geld). Rijkdom kan je  wel een korte periode gelukkig maken maar is slechts heel kortstondig. De spreuk “geld maakt niet gelukkig” is echt waar. Probeer je grenzen te verleggen en alles er uit te halen wat erin zit. Dat betekent dat je je steeds verder moet ontwikkelen. Een bredere kijk op je vak en daarbuiten. Groeien in de breedte en diepte. Het is één van de fundamentele doelen van het leven. Niet blijven zitten waar je zit maar verder kijken dan je voorgehouden wordt. Probeer zo goed te worden als je zou kunnen zijn en dat is altijd kilometers verder dan je denkt! Om je succesvol te noemen mag je niet te snel tevreden zijn. Om je gelukkig te voelen dien je dankbaar te zijn voor alles wat je hebt, voor je talenten en voor wat je bereikt hebt. Ook aan een hele kleine opdracht kun je groot plezier beleven. Geluk is van het leven genieten. Lees eens wat grote mensen ervan zeiden:

 1. Wie gelukkig wil zijn moet het niet willen. William Moore
 2. Voor wie het woord geluk wil bevatten is het van essentieel belang om geluk niet te beschouwen als doel maar als beloning. Antoine de Saint Exupery
 3. Succes is niet de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes. Succes is houden van wat je doet. Albert Schweitzer
 4. Geld maakt niet gelukkig. Want vorig jaar had ik veertig miljoen dollar en dit jaar heb ik tweeënveertig miljoen dollar en ik ben geen spat gelukkiger geworden. Arnold Schwarzenegger
 5. Laat mislukkingen je niet aangrijpen en succes je niet naar je hoofd stijgen.
 6. Geluk is niet het bereiken van je doel maar het op weg zijn. Ingvar Kampra.
 7. De rijkste mens is degene die tevreden is met wat hij heeft. Robert C. Savage
 8. Geluk glimlacht naar degenen die het niet najagen. Abi-Taleb
 9. Wie het geluk niet kent, leeft gelukkig in rijk bezit. Joost van de Vondel
 10. Wie gelukkig wil zijn moet thuis blijven. Grieks spreekwoord
 11. Slechts hij is gelukkig die meent het te zijn. Seneca
 12. Vraag jezelf af of je gelukkig bent en je houdt op het te zijn. John Stuart Mil
 13. De meeste mensen zijn ongeveer net zo gelukkig als ze besloten hebben te zullen zijn. Abraham Lincoln

Verlies jezelf niet in spullen maar meer in belevenissen en stop met jezelf te vergelijken met anderen die meer succes hebben dan jij. Begin elke dag met het bedenken van een ding waar je tevreden mee bent en eindig met een dankbaarheidslijst.

Geluksmomenten mag je toelaten als je die voelt opkomen, juist om even stil te staan bij je levensgeluk. Een negatieve emotie draait dan om naar een positief gevoel.