Het zit niet altijd mee in het leven, zo ook met ondernemen. Het ergste wat je kunt doen is jezelf negativisme inpraten. De ondernemer die niet kan of wil begrijpen wat het effect daarop is zal het nooit redden als zelfstandige. Negativisme brengt veel narigheid en ongeluk. Het weerhoudt je van succes boeken. Geluk en prestaties zijn allemaal gebaseerd op je houding en geest. Het is wat “men zegt” dat zoveel leed kan veroorzaken aan een persoon. Natuurlijk is constructieve kritiek essentieel voor groei maar weinig commentaar is constructief bedoeld. Nee, meestal destructief. Het is “wat mensen zeggen” dat het meeste schade aanricht. Als men zegt “je hebt een heel mooie dochter maar jammer dat ze rood haar heeft” vergeet je al snel de eerste woorden en zul je slechts de laatste opmerking onthouden. Laat nooit iemand anders toe om jouw houding/geest aan te tasten. Daarom moet je dit zo snel mogelijk leren herkennen. Men zegt tegen je: “het werkt niet, jij kan dat niet, het is onmogelijk”. Het maakt jou tot een negatief persoon waardoor je alles somber ziet. De oorzaak van het probleem ligt daardoor nooit aan jou maar let op: als iets niet verkoopt ligt dat nooit aan de klant, altijd aan jou of je product. Verander dan je houding c.q. je product.

Het is zaak dat je continue aan de volgende 7 punten blijft werken:

  1. Bouw je eigen idee van wat werkelijk negatief is. Onthoud dat niet alle kritiek en commentaar negatief bedoeld is.
  2. Ga na hoe jouw communicatie is ten opzichte van anderen. Ben jij soms net zo negatief?
  3. Check je eigen manier van denken. Als je negatieve gedachten hebt beschadig je uitsluitend jezelf. Negeer het, nee delete het. Net zoals je data delete op je computer. Jij kunt dat want je gedachten en wil zijn sterk genoeg om dat te doen.
  4. Trek een kogelvrij vest aan zodat negatieve gedachten niet bij je binnen kunnen dringen en negatieve kritiek van je afketst.
  5. Zo af en toe dien je zowel je werk als je persoon te checken op negativisme of een “verkeerde omgeving”. Spreek met mensen die positief in het leven staan en constructieve input geven. Omgeef je met positieve mensen.
  6. Als een negatief persoon bij je aanklopt, vraag je dan af: “Waarom zei hij dat? Was het misschien omdat hij bang voor me is of maakt hij zich zorgen over me? Wat zei hij nu precies en waarom eigenlijk?”
  7. Heb een eigen negatief antwoord klaar. Net als een insect die steekt prik je terug. Het is natuurlijk wel een vreemd advies en beschouw het ook maar als zodanig maar als men het niet kan laten je negatief te behandelen, reageer dan eens met een: “fantastisch”. Een negatieveling vindt dit helemaal geen leuk antwoord en zal het daarna snel op een lopen zetten!