Indien je geen of slechts een beperkte financiering weet los te krijgen en daarmee niet aan je minimale wensen wordt voldaan blijft er de mogelijkheid om verder te kijken naar een tweede lening. Dat is goed mogelijk. Indien je meerdere leningen krijgt noemen we dat stapelfinanciering. Een moderne vorm van financieren is crowdfunding en wordt meestal gebruikt ter aanvulling of in plaats van een bancaire lening. Voordeel is dat deze leningen elkaar niet bijten en dat banken graag hun medewerking verlenen bij een lening via zo’n crowdfunding-platform. Er zijn inmiddels voldoende professionele platforms aanwezig.

Hier een aantal tips voordat je aan crowdfunding begint:

  1. Start op tijd met de aanvraag van een lening. De bank heeft behoorlijk tijd nodig om een financiering uit te werken en goed te keuren. Veel ondernemers wachten hier veel te lang met het indienen van een aanvraag.
  2. Bij het vinden van een financiering komt veel kijken. Je moet je cijfers klaar hebben en dikwijls nog aanpassen. Gesprekken met boekhouder, banken of een crowdfunding-platform nemen best wat tijd van je in beslag. Je zult merken dat je door deze druk dikwijls afgeleid wordt van je eigen werk. Houd dus de focus op je business.
  3. Zorg dat je je cijfers op orde hebt. Neem op tijd contact op met je boekhouder en bespreek met hem je papierwerk. Als hij er niet achter staat wordt het niets. Maak er wel je eigen verhaal van. Jij moet het tenslotte brengen.
  4. Als je financiering bedoeld is voor een uitbreiding of aankoop, doe die investering dan ook. Verdring het idee dat je het geld misschien ook wel ergens anders voor kunt gebruiken maar zet door je plannen door! Vooruitgang en groei is wat het doet bij ondernemen.
  5. Maak gedurende het proces geen wijzigingen in de wijze van boekhouding of verslaglegging omdat dan de boeken er anders komen uit te zien waardoor tijdens het verwerken van de aanvraag je gewijzigde cijfers gaat overleggen wat vertraging oplevert. Maak ook geen grote wijzigingen in je productlijn.
  6. Je krijgt door middel van crowdfunding toegang tot een groot netwerk. Besef het belang ervan en maak ook gebruik van. Tussen de financiers zitten ook potentiële klanten en je bent niet enige die van crowdfunding gebruik maakt.
  7. Blijf je zaak vernieuwen. De klant en de markt veranderen constant. Het is dus meer dan belangrijk dat jij continue met de markt mee verandert. Doe waar je goed in bent en focus daarop. Blijf bij, maak nieuwe plannen en ontwikkel ze.
  8. Denk er niet te licht over. Een lening verkrijgen via crowdfunding is namelijk geen simpele zaak. Bovendien ben je hoogstwaarschijnlijk niet bekend met het metier. Sta vooral open voor opbouwende kritiek en luister goed naar professionele waarschuwingen van de bank.
  9. Als je zeker weet dat je kunt groeien, ga er dan voor en grijp je kans. Wacht niet tot de zaken matig lopen want vergeet niet: Repareer het dak als het mooi weer is.