Iedereen die een onderneming start verwacht meestal bij aanvang geld te moeten lenen. Bij de bank is geld lenen zonder aantoonbare successen niet zo eenvoudig. Daarom is het aan te raden om optimaal gebruik te maken van de financiële mogelijkheden die er liggen om zo veel mogelijk geld beschikbaar te hebben en zo min mogelijk een beroep te hoeven doen op een bank. Door toepassing van de volgende  maatregelen verkrijg je een positieve cashflow waardoor je eenvoudiger op tijd je belasting en overige rekeningen kunt betalen. Hieronder enige tips ter verruiming van het werkkapitaal:

 1. Tegenwoordig kan alles veel worden en is een uitstekende methode om geen dure investeringsgoederen te hoeven kopen. Zo houd je je geld in je zak of in je bedrijf.
 2. Sale en lease back. Zie het als huren. Verkoop je eigen investeringsgoederen van waarde aan de leasemaatschappij en lease (huur) bijvoorbeeld over een termijn van 4 jaar die terug. Denk maar eens aan een jonge privéauto of andere apparaten.
 3. Beperkte voorraad Als je waardevolle items verkoopt is het handig niet teveel in voorraad te hebben. Beter is het van je leverancier de producten in consignatie te ontvangen. Zodoende blijven de producten van de leverancier. Jij beheert en verzekert de voorraad en betaalt pas aan je toeleveranciers zodra je het product hebt verkocht. Zo is je voorraad eigenlijk gratis.
 4. Aanbetaling Als je zelf op aanvraag een product vervaardigt kun je een betalingsafspraak maken om 30% betaling bij opdracht te ontvangen om zo je materialen te kunnen aanschaffen. In de bouw is dit heel gebruikelijk. Ook kun je kiezen de factuur in drie termijnen van 30% laten betalen en de laatste 10% na acceptatie.
 5. Koop op een veiling Tweedehands machines kunnen onbetrouwbaar zijn. Misschien heeft men er daarom wel afstand van gedaan. Op een veiling worden goederen verkocht uit inboedels van failliete bedrijven. Die zijn meestal jong en in goede staat omdat er pas nog mee gewerkt is..
 6. Doe samen met anderen Deel machines, apparatuur, magazijn, flexwerkers en telefonistes. Zeker als je ze bij aanvang maar beperkt nodig hebt.
 7. Factoring Geef je debiteurenbestand aan een factoring maatschappij. Deze int je debiteuren en jij ontvangt de gelden zodra je de rekening gemaakt hebt. Tegen een klein percentage betekent dat weinig rompslomp en snel geld.
 8. Tijdelijk gebruik Maak gebruik van machines, kantoren of magazijnen die door omstandigheden even niet gebruikt worden en daarom tijdelijk beschikbaar zijn (denk bijvoorbeeld aan de pop-up winkels of machines die nu toch even stilstaan).
 9. Draai meer uren. Als je zelf meer uren maakt wordt je machine efficiënter gebruikt. Ook je collega kan jouw apparatuur huren waardoor deze meer en efficiënter gebruikt wordt.
 10. Onderhoud is kostbaar en is soms duurder dan gebruik. Bied aan zo’n product te onderhouden met gratis gebruik ervan (een voorbeeld is een kruidentuin).
 11. Zorg voor een goede betalingsregeling bij je toeleveranciers.