Om rijk te worden zijn naast hard werken een tweetal basisvoorwaarden alles bepalend. Je zult een bedrijf moeten starten dat de potentie heeft een hoog netto inkomen te genereren en dat vooral hoger moet zijn dan je uitgavenpatroon. Er zal een commitment moeten zijn tot sparen en investeren. Je zult daarbij je uitgavenpatroon beperkt moeten houden en alles wat je daarna overhoudt dienen te sparen. Opzij leggen en investeren om zo je vermogen maximaal te laten groeien. Laten we wat punten verder verduidelijken. Het moge duidelijk zijn dat om rijk te worden je een klinkende business op moet zetten die bovendien veel geld omzet. De volgende strategieën zijn daarbij waardevolle hulpmiddelen om je inkomen te maximaliseren.

  1. Investeer in kennis en techniek.
  2. Leer van je concurrenten
  3. Luister naar adviseurs maar neem je eigen beslissingen
  4. Neem risico’s, maar geen ongelimiteerde risico’s
  5. Groei niet te snel
  6. Focus op wat verkoopt en niet op wat je kent
  7. Blijf bijleren en je ontwikkelen
  8. Geniet van je vrijheid

Je hoeft je niet te spiegelen aan succesvolle mensen die door hun mooie gezichtje op de tv in hun tweede jaar al tonnen of miljoenen verdienen. Als zzp-er dien je veel meer geduld te hebben. Een bekend cliché is dat het 15 jaar neemt voordat je een groot financieel succes wordt. Het jammerlijke is dat het niet slechts een cliché is maar realiteit. De kans is kleiner dat je in 4 jaar miljonair bent dan in de loterij. Om een fortuin te verdienen neemt gewoon jaren. De sleutel tot je succes is dus geduld. Tel je zegeningen, blijf hard werken en geniet van zelfstandigheid. Als je het rustiger aan wilt doen, prima. Even goede vrienden maar als je wel bereid bent er voor te gaan door grote offers te brengen dan is daar een gerede kans dat er een moment komt dat je die klapper maakt. Dat de door jou gecomponeerde song die hit wordt. Dat jouw schilderij de hoofdprijs op de veiling gaat opbrengen of dat jouw zorgkantoor gaat doorbreken. Daarna merk je dat de rest vanzelf gaat. Dan krijg je het gevoel dat je tienmaal zoveel produceert terwijl je minder hard werkt! Misschien denk je dat rijkere mensen met geld smijten, maar dat is niet zo. De meeste rijken zijn rijk geworden met zuinig aandoen. Beetje bij beetje sparen. Veel verdienen en weinig uitgeven. Gefortuneerden houden zich aan de drie V’s. Ze staan voor:

Verslijten, Verstellen en Vergeten.

Met andere woorden: Alles opmaken, van een fiets tot aan een paar schoenen. Repareren wat kapot gaat. Een auto repareren is goedkoper dan een nieuwe kopen en bij een impulsieve koopdrang wachten tot je het vergeten bent. Een onderzoek onder Amerikaanse rijken heeft ook uitgewezen dat vrouwen die met een rijke man zijn getrouwd nog voorzichtiger met geld omgaan dan hun man. Ze houden een kasboek bij en plannen uitgaven heel zorgvuldig.

Miljonair worden is heel gemakkelijk. Het is een kwestie van vroeg opstaan, hard werken en een oliebron ontdekken.     John Paul Getty – miljardair