Ieder kwartaal heeft je boekhouder je cijfers beschikbaar. Neem eens een uurtje vrij en vraag je jezelf af hoe de zaak draait en of er geen wijzigingen of aanpassingen nodig zijn. Dwing jezelf zo af en toe kritisch te kijken. Heus het is nodig! Zoals:

 1. Als de groeicijfers zo mooi blijven, wat verander je dan in je strategie?
 2. Denk eens na wat je je relaties met de kerst wilt geven. Is een fles wijn oké en zijn er kerstpakketten waarbij je je juist kunt onderscheiden?
 3. Wel eens nagedacht over het lidmaatschap van een service of netwerkclub? Nu kun je de tijd nemen om je te oriënteren.
 4. Je financiële jaarplan ligt al maanden te wachten om aangepast te worden voor het aanstaande jaar. Nu heb je de tijd om goed na te denken over je aanstaande begroting.
 5. Bekijk je bankkosten eens kritisch. Die kosten gaan zo automatisch dat je er niet toe komt om er echt aandacht aan te besteden. Hebben die dure creditcards nog wel zin en welke diensten overlappen elkaar?
 6. Hoe staat het met je uitstaande debiteuren? Moet daar niet harder aan getrokken worden? Benader een probleemdebiteur in alle rust en praat met hem. Het bied de kans door een verbeterde relatie toch je geld te ontvangen.
 7. Wellicht liggen er subsidies op je wachten. Je weet het wel maar je hebt geen tijd gehad om je er in te verdiepen. Nu is er de gelegenheid voor om geld op te halen. Stap naar de KvK of het Ministerie van Economische Zaken.
 8. Hoe nuttig waren de beurzen of markten waar je aan hebt deel genoten? Nu kun je dat evalueren en er mee stoppen. Zijn er goedkopere alternatieven?
 9. Hoe effectief of moeizaam gaan je sales-calls? Is het efficiënter om de afspraken te laten regelen door een bureau voor telefonische acquisitie?
 10. Hoe zijn je openingstijden geregeld? Zijn je klanten daar net zo tevreden over als jijzelf? Ga dat eens na en wijzig ze waar nodig.
 11. Is je product succesvol? Zou een Duitser of Fransman er ook in geïnteresseerd kunnen zijn? Niet zelf doen maar wellicht via een agentschap?
 12. Is je service wat men ervan verwacht? Welke klachten zijn er binnengekomen en wat heb je er mee gedaan?
 13. Heb je er wel eens over nagedacht om een wederverkoper aan te stellen. Eén die niet op de loonlijst staat en eenvoudig op commissiebasis werkt? Leent je product zich wellicht voor Multi level marketing?
 14. Je hebt een vereniging gesponsord. Heeft dat gebracht wat je ervan verwacht hebt? Misschien is de deal wel aan verandering toe.
 15. De klanten hebben het nu ook rustiger. Vraag eens hoe tevreden ze met je zijn en of er wat verbeterd kan worden. Misschien hebben ze aanmerkingen over levertijd, garantie of voorwaarden.
 16. Kunnen je relaties jou vinden? Zorg dat ze niet hoeven te zoeken en check of je naamplaat net als het huisnummer goed zichtbaar is vanaf de straat. (Ook bij een verzamelgebouw is dit lang niet altijd goed geregeld).
 17. Je levert volgens algemene voorwaarden. Weten je klanten dat ook en wanneer heb je deze voor het laatst door een jurist laten screenen?
 18. Klagen over te dure inkoop heeft weinig zin. Nu je weet hoe groot je omzet per jaar wordt is het tijd om opnieuw te onderhandelen. Vragen om kortingen is tegenwoordig helemaal standaard geworden, bijvoorbeeld korting bij het zelf afhalen, assortimentskorting of korting bij contante betaling. Werk samen met andere afnemers voor kwantiteitskorting. Zij profiteren ook!
 19. Voldoen je leveranciers nog wel of zijn er inmiddels betere? Waarom zou je trouwens niet overwegen om rechtstreeks uit het buitenland te importeren? Dat kan misschien goedkoper waardoor je verkoopprijs daalt en je product een stuk competitiever wordt.