Niets duurt eeuwig en alles in de wereld verandert. Ook klanten komen in beweging en het is een feit dat ook jouw klanten niet hun hele leven bij jou klant zullen blijven. Je zult dus steeds op zoek moeten naar nieuwe klanten. Of je nu wilt of niet, er zijn veel zaken waar je rekening mee dient te houden. Hier volgt een aantal redenen waarom jouw klant volgend jaar geen klant meer is, terwijl jij niets fout hebt gedaan:

  1. Gewijzigde hobby. Jij verkoopt visvoer. De klant heeft opdracht van de dokter gekregen om meer te bewegen. Hij heeft daarvoor een hondje aangeschaft om te wandelen in plaats van te vissen.
  2. Gewijzigde relaties. Je bent zelfstandig dameskapster en je schoondochter is klant. Nu je zoon van haar gaat scheiden, zoekt zij een andere kapster.
  3. Gewijzigde leeftijd. Je hebt een winkel voor kinderkleding maar nu je klanten de tienerleeftijd hebben bereikt, kopen hun moeders niet meer typische kinderkleding.
  4. Gewijzigde woning. Je klant heeft een nieuwe baan gekregen en is verhuisd naar een andere woonplaats en komt niet meer langs.
  5. Gewijzigd door inkomensverbetering. Je klant koopt steeds de doe-het-zelf spullen bij jou. Nu het financieel beter gaat, doet hij minder zelf en laat hij zijn huis schilderen door de vakman. Die brengt zijn eigen verf mee.
  6. Gewijzigd door gevorderde leeftijd. Jij verkoopt korte vakantiereizen aan ouderen maar aangezien je (oude) klant niet meer mobiel genoeg is, stopt hij daarmee.
  7. Gewijzigd door overlijden. Je tuiniert voor je klanten (vooral voor ouderen want die kunnen het zelf niet meer). Als je lang wacht, overlijden de meeste klanten.
  8. Gewijzigde omzet. Door een geslaagde expansie is het bedrijf (jouw afnemer) zo groot geworden dat ze bij een grotere en beter passende leverancier inkopen.
  9. Gewijzigd overheidsbeleid. Je hebt een klein benzinestation. Doordat de gemeenteraad heeft besloten dat er geen lpg meer verkocht mag worden binnen de bebouwde kom verlies je je gehele lpg-omzet.
  10. Gewijzigd inkomen. De kinderopvang is leuk als het met het gezin naar wens gaat. Nu moeder haar baan heeft verloren kan men het niet geringe bedrag voor drie kleuters niet meer betalen. Moeder speelt thuis zelf voor oppas.
  11. Gewijzigd door bezuiniging. Je levert iedere week verse boeketjes op de tafels van het verzorgingshuis. Om te bezuinigen gaan ze over op plastic bloemen.
  12. Gewijzigd door ander management. De directie of het inkoopmanagement is gewijzigd en heeft eigen ingangen voor inkoop en leveranciers. Men heeft jou niet meer nodig, ook al ben je beter of goedkoper. Er is voor jouw als nieuweling bij de directie niet tussen te komen.
  13. Gewijzigd doordat de klant de productielijn vernieuwt. Omdat jij slechts voor die lijn producten levert, eindigt de noodzaak tot leveringen.
  14. Gewijzigd doordat de klant is overgenomen door een groter bedrijf. Men fabriceert en levert in dat bedrijf jouw producten zelf.
  15. Gewijzigd omdat de klant zijn activiteiten beëindigd. De banketbakker waar jij je zelfgemaakte appeltaarten aan levert, ziet er geen brood meer in en stopt zijn zaak.
  16. Gewijzigde behoefte. De gemeente heeft een nieuwe voetbrug gepland over het kanaal. Dat betekent dat jouw veerpontactiviteit geen bestaansrecht meer heeft en moet stoppen.
  17. Gewijzigde familieomstandigheden. De echtgenoot van een klant heeft medische thuiszorg nodig die door de bezuinigingen stopt. Je klant wordt mantelzorger en ziet geen kans meer om op jouw schilderles te komen.
  18. Gewijzigd door ziekte. Jouw klant is door een aandoening bedlegerig geworden waardoor hij niet meer in staat is om zaken met jou te doen.
  19. Omstandigheden buiten je schuld, zoals brand, overstroming of een andere ramp waarbij je klant genoodzaakt is zijn aankoopbeleid te wijzigen.

Welke les kun je hieruit trekken?